28.8.23

28 Αυγούστου 1963: I have a dream...



Ήταν 60 χρόνια πριν σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου 1963, που ο Martin Luther King jr, μπροστα στο μνημείο του Abraham Lincoln, στην Washington DC, εκφώνησε ενώπιον 250.000 ανθρώπων την ιστορική ομιλία του  "I have a dream" - "Έχω ένα όνειρο".






(Και οι 2 φωτογραφίες είναι απ' την Wikipedia 
I Have a Dream - Wikipedia )




Ήταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας για Δουλειές και Ελευθερία, στην πρωτεύουσα του Αμερικανικού Κράτους προς υποστήριξη του Civil Rights Movements, που ο αιδεσιμώτατος Martin Luther King jr ανέπτυξε το όνειρο του για ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, σε 16 λεπτά (αντί των 4 λεπτών που είχαν προγραμματιστεί), δίνοντας μας μια απο τις πιο σημαντικές ομιλίες του 20ου αιώνα.

Aν παρατηρήσουμε τον χάρτη της μέρας (την ώρα που μίλησε ο MLK η Σελήνη είχε προχωρήσει μία με δύο μοίρες), που είναι ο εξωτερικός, επάνω στον χάρτη των Η.Π.Α. και του M.L.K jr, θα δούμε δύο χαρακτηριστικά πράγματα (μεταξύ άλλων πολλών!):
α/ ότι η Σελήνη βρισκεται στο φιλελεύθερο ζώδιο του Τοξότη και προβάλλεται στον 1ο οίκο του χάρτη των Η.Π.Α. και υποστήρίζεται με τρίγωνο απο τον κυβερνήτη της Δία, ο οποίος βρίσκεται στον Κριό και προβάλλεται στον 4ο οίκο του χάρτη των Η.Π.Α. (και μάλιστα ενεργοποιεί τον γνέθλιο Χείρωνα των Η.Π.Α. - τραύμα που προέρχεται απο την πατρίδα και πληγώνει την πατρίδα).
β/ ότι είναι η μέρα και ώρα που η Αφροδίτη κάνει την ανώτερη σύνοδο της με τον Ήλιο στο ζώδιο της Παρθένου, εκεί που γινόταν η σύνοδος Ουρανού / Πλούτωνα. 

Aκόμα και αν δεν θυμόματε τίποτα άλλο απο την επίδραση τη συνόδου Ουρανού - ΠΛούτωνα στην δεκαετία του '60, ας κρατήσουμε αυτό! 





27.8.23

Ανάδρομος Ουρανός 29 Αυγούστου 2023: Επανάσταση με αιτία, στόχο και πρόγραμμα!

 

Ανάδρομος Ουρανός 29 Αυγούστου 2023: Επανάσταση με αιτία, στόχο και πρόγραμμα!

Στις 29 Αυγούστου, στις 5.38 το ξημέρωμα, ο Ουρανός γυρίζει ανάδρομος στην 23ο.04’ μοίρα του Ταύρου. Θα κινείται ανάδρομος για 5 μήνες, έως τις 27 Ιανουαρίου 2024, οπότε θα σταματήσει στην 19ο.05΄μοίρα του Ταύρου, για να αναδρομήσει στη συνέχεια.

Γενικά, ο Ουρανός είναι ανάδρομος 5 μήνες τον χρόνο, που σημαίνει ότι το 40% του πληθυσμού έχει τον Ουρανό ανάδρομο στην γενέθλιο χάρτη του.  Αυτό είναι θέμα γεωμετρίας του Γεωκεντρικού συστήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λόγος χρήσης Γεωκεντρικού, αντί του ορθού Ηλιοκεντρικού, είναι ότι βρισκόμαστε εμείς πανω στη Γη και η Αστρολογία  σχετίζεται με τη ζωή μας.

Ο Ουρανός είναι ο πρώτος πλανήτης που συναντάμε μετά τον Κρόνο, που στην παραδοσιακή αστρολογία συμβολίζει το όριο. Είναι ο πρώτος απο τους εξωκρόνιους (ο όρος «εξωκρόνιος», ή «υπερκρόνιος», που του αποδόθηκε από όταν ανακαλύφθηκε, οφείλεται στον φυσικομαθηματικό Bernoulli και από εκεί τον έχουμε πάρει και τον χρησιμοποιούμε) πλανήτες που ανακαλύφθηκε με την βοήθεια τηλεσκοπίου, το 1781, από τον Άγγλο αστρονόμo William Herschel. Βρίσκεται σχεδόν 20 φορές πιο μακριά απο τον Ήλιο σε σχέση με την Γη, ενώ χρειάζεται περίπου 84 χρόνια για να κάνει μία περιστροφή γύρω απο το άστρο μας. Έχει και αυτός δακτυλίους, δεν είναι διάσημος όμως για αυτούς (όπως ο Κρόνος), αλλά για κάτι άλλο: για τον άξονα περιστροφής του, ο οποίος έχει κλίση 98ο μοιρών, δηλαδή είναι σχεδόν παράλληλος με τον Ισημερινό του! Σκεφτείτε έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο ξαπλωμένος, στο πλευρό του, σαν να κάνει «βαρελάκια»! Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 27 δορυφόροι του (φεγγάρια), ενώ θεωρείται ο πιο κρύος πλανήτης του συστήματος μας.

Αν σκεφτούμε τις ιδιότητες του Θεού Ουρανού, πρωτότοκου γιου και συζύγου της Γαίας και τις συνδυάσουμε με τα αστρονομικά του χαρακτηριστικά, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ποια αρχέτυπα αντιπροσωπεύει και τι σημειοδοτεί:

Αλλαγές -κατά προτίμηση αιφνίδιες- ξαφνικά γεγονότα, αμφισβητήσεις και αναθεωρήσεις, υπέρβαση και «σπάσιμο» των ορίων,  επαναστάσεις (σε όλους τους χάρτες επαναστάσεων βρίσκουμε μέσα ενεργό Ουρανό, απλά για να επιτύχει η επανάσταση χρειάζεται να συμπράττει και ο Δίας), απελευθερώσεις και ανεξαρτητοποιήσεις, κοινωνικές αναμορφώσεις, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες κάθε είδους (απο την αεροπορία μέχρι τον ηλεκτρισμό, τέτοιες εφευρέσεις θεωρούνται ότι φέρουν τη σφραγίδα του), αποκαλύψεις, σοκαρίσματα, αδυναμία προβλεψιμότητας, εκκεντρικότητα και ό,τι εναλλακτικό, ακρότητα, ακραίο ψύχος, συλλογικότητα και παντελής απουσία προσωπικού στοιχείου και εμπλοκής.

Ο Richard Tarnas τον χαρακτηρίζει ως “cosmic trickster”, δηλαδή «κοσμικό κατεργάρη», ενώ στο ομώνυμο βιβλίο του αρχετυπικά τον συνδέει με τον Πυρφόρο Προμηθέα, τον Τιτάνα που έφερε την φωτιά στην Ανθρωπότητα και άλλαξε την Μοίρα της και την πορεία της εξέλιξης της. Δεδομένου ότι η ανακάλυψη του πλανήτη «συνέπεσε» με την βιομηχανική επανάσταση, που άλλαξε τη μορφή της οικονομίας, αλλά και με την κορύφωση του Διαφωτισμού που οδήγησε στην Αμερικανική και –κυρίως- στην Γαλλική Επανάσταση, με το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», που άλλαξε τη μορφή των κρατών και των διακυβερνήσεων των λαών τους, ο Richard Tarnas θεωρεί ότι εξελίχθηκε σε «Προμηθέα Λυόμενο», που βρήκε πλέον την ευκαιρία και έδρασε χωρίς όρια, γκρεμίζοντας το παλιό και ρίχνοντας το σπόρο του καινούργιου.

Ο Robert Hand δεν τον κατατάσσει στους «κακεργέτες πλανήτες» με την παραδοσιακή έννοια (είναι οι Άρης και Κρόνος), αλλά τον θεωρεί μία ενέργεια η οποία αποσκοπεί να μας βγάλει από τη «ζώνη άνεσης» στην οποία βρισκόμαστε και στην οποία, τις περισσότερες φορές» εχουμε βουλιάξει, χωρις να το αντιλαμβανόμαστε. Η ενέργεια είνα απότομη, αποδιοργανωτική, καταιγιστική και κατακερματιστική. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, προκειμένου νας μας σπάσει τη ρουτίνα της καθημερινότητας στην οποία έχουμε «βολευτεί», αλλά στην πραγματικότητα, έχει αποτελματωθεί η ζωή μας και πρέπει να ξεφύγουμε άμεσα.

Ο Μέγας Αμφισβητίας, λοιπόν, γυρίζει ανάδρομος στις 29 Αυγούστου, στην 23ο. 04’ του ζωδίου του Ταύρου. Ο Ουρανός, που παραμένει περίπου 7 χρόνια σε κάθε ζώδιο, σε κάθε αναδρομή του καλύπτει διάστημα 4 μοιρών και συνήθως, η στάση ορθοδρόμησης γίνεται δίπλα, ή και επάνω στη μοίρα που έγινε η προηγούμενη στάση ανάδρομης. Έτσι, ο Ουρανός ενεργοποιεί 3 φορές την κάθε μοίρα του ζωδιακού απο όπου περνάει, 2 φορές ορθόδρομος και 1 φορά ανάδρομος, ώστε να μην έχουμε κανένα περιθώριο διαφυγής απο την επίδραση του!

Λέμε πως όταν ένας πλανήτης γυρίζει ανάδρομος, κάνει μερικά βήματα πίσω, σαν να προσπαθεί να δει την μεγαλύτερη εικόνα, ενώ η δράση του καθίσταται πιο «εσωτερικοποιημένη», καθώς μας καλεί να αναλογιστούμε το πώς έχει επιδράσει στη ζωή μας, να επεκτιμήσουμε την πορεία μας και να αναθεωρήσουμε αποφάσεις και σχέδια που δεν ήταν λειτουργικά. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως ο ανάδρομος Ουρανός είναι πολύ λιγότερο «επαναστάτης» απο τον ορθόδρομο, αλλά ενδιαφέρεται περισσότερο να παγιώσει τις αλλαγές που έχει μέχρι στιγμής επιφέρει.

Από την στάση και την πεντάμηνη αναδρομή του Ουρανού θα επηραστούν κατά κύριο λόγο τα ζώδια του Σταθερού σταυρού (Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος) και περισσότερο όσοι έχουν Ήλιο, Σελήνη, Ωροσκόπο, Μεσουράνημα ή προσωπικούς πλανήτες απο την 19ο μέχρι την 23ο μοίρα. Η 24ο μοίρα θα «υποψιαστεί» τις ανατροπές που θα της έρθουν, ενώ η 18ο θα έχει έναν απόηχο των αλλαγών που ήδη έζησε.
Ακόμα επηρεάζονται απο 8η αρμονική (δηλαδή με όψεις μισού και ενάμιση τετραγώνου) αρχικά η 8ο μοίρα του Παρορμητικού σταυρού (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως), και όσο θα περνούν οι μήνες και θα κατεβαίνει ο Ουρανός, μέχρι και η 4ο μοίρα των παρορμητικών, ως προς αυτά που προαναφέρθηκαν.

Ας κάνουμε και μία αναφορά στην εγκόσμια κατάσταση: Για την Ελλάδα, ο χάρτης στάσης προς αναδρομή του Ουρανού έχει ωροσκόπο στην 19ο.58΄Λέοντα, που σημαίνει ότι ο Ουρανός βρίσκεται στον 10ο οίκο του χάρτη και ενεργοποιεί με τετράγωνο τον ωροσκόπο: ο Ωροσκόπος είναι η ίδια η χώρα ως υπόσταση και οι άνθρωποι της, ενώ ο Ουρανός εκφράζει τις αιφνίδιες αλλαγές, τις καινοτόμες ιδέες που ξεπηδούν μέσα απ το συλλογικό νου, τις στάσεις και διαδηλώσεις, την αποδιοργάνωση και το χάος, τις ξαφνικές φυσικές καταστροφές, τις πιο δεξιόστροφες / «ακροφιλελεύθερες» πολιτικές. Το γεγονός ότι ο Ουρανός βρίσκεται στο υψηλότερο και πλέον εμφανές σημείο του χάρτη, στον 10ο οίκο, εκεί που βρίσκεται και η Κυβέρνηση και ο ανώτατος άρχων μιας χώρας, μας προϊδεάζει αφενός μεν για την δημόσια εικόνα της χώρας μας, αφετέρου δε για αυτά που θα γίνουν το επόμενο πεντάμηνο. Το μόνον που θεωρώ πιθανώς θετικό είναι ότι επειδή ο Ουρανός φημίζεται για την έλλειψη ανοχής του, τώρα που γυρίζει ανάδρομος στον 10ο οίκο της χώρας, ίσως η Κυβέρνηση αποφασίσει να καταργήσει κάποια μέτρα που είχαν ληφθεί σε προηγούμενα χρόνια κ έδειχναν παντελή έλλειψη ανοχής απέναντι σε κοινωνικές ομάδες.




24.8.23

24 Αυγούστου - Ανάδρομος Ερμής. Ο αποδιοπομπαίος τράγος!

 

24 Αυγούστου - Ανάδρομος Ερμής. Ο αποδιοπομπαίος τράγος!


Στις 24 Αυγούστου,  ο Ερμής (που βρίσκεται σε στάση απο τις 23/8) θα γυρίσει φαινομενικά ανάδρομος στην 21ο.51΄ μοίρα της Παρθένου, πράγμα που δεν είναι καθόλου σπάνιο, δεδομένου ότι συμβαίνει 3 φορές τον χρόνο. Θα παραμείνει ανάδρομος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όπου θα σταματήσει στην 8ο μοίρα της Παρθένου για να γυρίσει ορθόδρομος. Στο μέσον της αναδρομής του, στην 13ο.36΄Παρθένου, στις 6 Σεπτεμβρίου, θα κάνει την κατώτερη σύνοδο του με τον Ήλιο, ευρισκόμενος σε κατάσταση cazimi  (στην καρδιά του Ήλιου, «εγκάρδιος»).

Είναι γνωστό ότι ο Ερμής γυρίζει ανάδρομος 3 φορές τον χρόνο, αυτό όμως που δεν είναι και τόσο γνωστό είναι ότι έχει 2 τύπου αναδρομές, τον τύπο Ι και τον τύπο ΙΙ. Για κάθε δύο αναδρομές τύπου Ι, γίνεται μία αναδρομή τύπου ΙΙ (που θεωρείται και η πιο «δυσκολη»). Τώρα βρισκόμαστε σε αναδρομή τύπου Ι.

Η αναδρομή του Ερμή είναι η τελευταία φάση και το σβήσιμο του συνοδικού του κύκλου με τον Ήλιο, ενός κύκλου που ξεκινάει με την κατώτερη σύνοδο, κατά την οποία ο Ερμής είναι πάντα ανάδρομος. Μετά την κατώτερη σύνοδο αλλάζει θέση ως προς τον Ήλιο και απο δυτικός γίνεται ανατολικός. Φυσικά, παραμένει κρυμμένος για κάποιες μέρες κάτω απο τις ακτίνες του Ηλίου μέχρις ότου βγει από το ηλιακό φως, καταστεί ορατός και ανατείλει πριν τον Ήλιο. Το σε πόσες μέρες μετά τη σύνοδο του με τον Ήλιο ο Ερμής θα βγεί απο τις ακτίνες εξαρτάται τόσο απο το ζώδιο, αν δηλαδή είναι μακράς ή ταχείας ανόδου, όσο και απο το γεωγραφικό πλάτος του τόπου στον οποίο τον παρατηρούμε.

Η συγκεκριμένη αναδρομή που γίνεται εξ ολοκλήρου στο ζώδιο της Παρθένου, το οποίο αποτελεί κατοικία (και έξαρση) του Ερμή, ολοκληρώνει τον κύκλο αναδρομών του Ερμή σε αμιγώς γήινα ζώδια, καθώς η επόμενη, τον Δεκέμβριο, θα ξεκινήσει μεν στον Αιγόκερω, θα ολοκληρωθεί όμως στον Τοξότη, συνδέοντας τα ζώδια της Γης και της Φωτιάς και σηματοδοτώντας το πέρασμα του κύκλου στο στοιχείο  της Φωτιάς.

Το στοιχείο της Γης, το βαρύτερο και πυκνότερο απο τα 4 στοιχεία, αντιπροσωπεύει τα πράγματα που έχουν συμπαγή μορφή, είναι «κρυσταλλωμένα» και αντέχουν στον Χρόνο. Απαιτεί πρακτικότητα, συγκέντρωση, περίσκεψη, υπομονή, επιφυλακτικότητα και φυσικά επιμονή.

Όταν ένας πλανήτης είναι ανάδρομος, συνήθως λέμε ότι  «εσωτερικοποιεί την ενέργεια του», στρέφεται προς τα μέσα. Πιο απλά, θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τις κινήσεις που κάνουμε όταν χάνουμε κάτι, ή οταν δεν είμαστε σίγουροι για μία ενέργεια μας. Τι κάνουμε όταν χάνουμε ένα αντικείμενο? Εκτός από το να του βάλουμε ένα αυτοκόλλητο που ανταποκρίνεται στο σφύριγμα, (ακούστε με, είμαι «επαγγελματίας αφηρημένη»)! Ανακαλούμε στη μνήμη μας ποιες ήταν οι τελευταίες κινήσεις μας και πότε το είδαμε τελευταία φορά, επαναλαμβάνουμε δηλαδή τα βήματα μας και τη διαδρομή μας προς τα πίσω, ψάχνοντας που ξεχαστήκαμε και αστοχήσαμε.
Ακριβώς το ίδιο πράγμα κάνει και ένας ανάδρομος πλανήτης και ειδικά ο Ερμής της Παρθένου που είναι ο πλανήτης που εκφράζει την καθημερινότητα και το “
micromanagement” των υποθέσεων μας!

Δεδομένου ότι η τελευταία όψη που έκανε ο Ερμής πριν την αναδρομή του ήταν το τρίγωνο με τον Δία (στις 10/8), αυτήν την ενέργεια έχει κρατήσει, εκτός φυσικά απο την ενέργεια που του μεταφέρει η Σελήνη κάθε φορά που κάνει όψη μαζί του.

Η αναδρομή του Ερμή στην Παρθένο δεν θα φέρει ουτε λιμούς, ουτε καταποντισμούς, ούτε επίσκεψη εξωγήινων, ούτε θα μας ρίξει τον ουρανό στα κεφάλια μας! Ούτε και θα κάνει τις πτήσεις να καθυστερούν (περισσότερο)  και τα λεωφορεία να μην έρχονται!

Αυτό που θα κάνει είναι να μας ζητήσει να λειτουργήσουμε κριτικά και  πρακτικά, ελέγχοντας τόσο τις σκέψεις όσο και τις πράξεις μας κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Να αποκτήσουμε ευσυνειδησία και να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις μας, εκείνες που κοιτάξαμε να αποφύγουμε, ή και να μεταθέσουμε σε άλλους. Να διορθώσουμε τον τρόπο προσέγγισης μας στα γεγονότα και πριν βγάλουμε συμπέρασμα, να χρησιμοποιούμε την αναλυτική μας ικανότητα. Να μην ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο, αν δεν το έχουμε σκεφτεί σοβαρά και αν δεν εχουμε κάνει την έρευνα μας και αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για αυτό που πάμε να κάνουμε.

Περισσότερη προσοχή κατά την διάρκεια της αναδρομής ενός πλανήτη χρειάζονται η αρχή και το τέλος της, δηλαδή οι στάσεις της.  Αυτό γίνεται γιατί ο πλανήτης, σταματώντας τελείως την κίνηση του για να αλλάξει φορά λειτουργεί περίεργα, όπως ένας μεθυσμένος άνθρωπος που χάνει τον βηματισμό του και τρεκλίζει. Εκεί επάνω λοιπόν είναι πιο πιθανό να γίνει το λάθος.

Από την αναδρομή αυτή επηρεάζονται περισσότερο οι Παρθένοι και οι Δίδυμοι, τα δύο ζώδια που κυβερνάει ο Ερμής. Στην συνέχεια επηρεάζονται εκείνοι που γίνεται σε γωνιακούς οίκους του Χάρτη τους, δηλαδή όσοι έχουν ωροσκόπο σε Παρθένο, Τοξότη, Ιχθύς, ή Διδύμους (τα Μεταβλητά).
Τέλος, εκείνοι που είναι γεννημένοι με ανάδρομο Ερμή θεωρούνται πιο ευνοημένοι καθώς συντονίζονται καλύτερα!  

Να μην ξεχάσω να σας πω να ξεκινάτε νωρίτερα απο ότι πριν για να πάτε στις δουλειές και τα ραντεβού σας: Για τυχόν καθυστέρηση δεν ευθύνεται ο ανάδρομος Ερμής, αλλά οι Αθηναίοι που γύρισαν απο τις διακοπές τους και άρχισε πάλι η αυξημένη κίνηση μέσα στην Πόλη!

 

 

 

22.8.23

Τετράγωνο Αφροδίτης-Δία στις 22 Αυγούστου: Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο!

 

Τετράγωνο Αφροδίτης-Δία  στις 22 Αυγούστου: Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο!


Την Τρίτη 22 Αυγούστου στις 3.16 το μεσημέρι, γίνεται το δεύτερο από τα τρία συνολικά τετράγωνα που σχηματίζει η Αφροδίτη με τον Δία αυτό το καλοκαίρι. Το τετράγωνο αυτό γίνεται στην 15ο.18’ μοίρα μεταξύ Ταύρου, που βρίσκεται ο Δίας και Λέοντα, που βρίσκεται η ανάδρομη Αφροδίτη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ το πρώτο τετράγωνο μεταξύ τους έγινε στις 11 Ιουνίου στην 05ο.37’ Ταύρου/Λέοντα, ευνοώντας το πρώτο δεκαήμερο των Σταθερών (Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος), τόσο αυτό το τετράγωνο, όσο και το τρίτο τετράγωνο μεταξύ τους, που θα πραγματοποιηθει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα γίνει ακριβώς στην ίδια μοίρα (15ο.18’) αλλά τότε θα έχει ορθοδρομήσει η Αφροδίτη ενώ θα είναι ανάδρομος ο Δίας,θα ευνοήσουν ιδιαίτερα το δευτερο δεκαήμερο των Σταθερών.

Η Αφροδίτη σημειοδοτεί την ομορφιά, όχι μόνον ως φυσικό κάλλος, αλλά σε όλες της τις μορφές και εκφάνσεις. Όμορφη εμφάνιση, παρουσία, συμπεριφορά, γοητεία, ατμφόσφαιρα, διακόσμηση, ζωή, διαβίωση, αγάπη, συντροφιά, σχέση, Τέχνη, εκτίμηση. Φυσικά σχετίζεται με τα συναισθήμετα, τον έρωτα, τις σχέσεις, τη σεξουαλικότητα, την ηδονή, το πάθος, την καλοζωία, την απόλαυση, τα κοσμήματα ακόμα και με την πολυτέλεια και χλιδή. Ακόμα, μας δείχνει τι είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.

Βαίως για να υπάρξουν όλα αυτά απαιτούνται χρήματα, οπότε η Αφροδίτη σημειοδοτεί και τα χρήματα, κυρίως στο πού τα «επενδύουμε», δηλαδή πού τα ξοδεύουμε... Μπορεί να εκτιμήσει ό,τι είναι «καλό», γιαυτό και στην πιο σύγχρονη Αστρολογία έχει συνδεθεί με τις αξίες. Καταλαβαίνουμε ότι αν βρει τις καταλληλες συνθήκες, μπορεί ευκολα να παρεκτραπεί σε καταστάσεις νωχελικότητας και τεμπελιάς, ματαιοδοξίας και αυτοθαυμασμού, φιληδονίας, άκρατου καταναλωτισμού και σπατάλης και φυσικά λανθασμένων εκτιμήσεων και πλασματικών αξιών.

Ο Δίας σημειοδοτεί την αύξηση, ανάπτυξη και επέκταση, την ευημερία και γενναιοδωρία, την ευκολία, καλή τύχη και τους ούριους ανέμους της Ζωής, την καλή διάθεση, χαρά και αισιοδοξία, την ανώτερη γνώση, τα μακρινά ταξίδια, την ανώτερη Γνώση και Κρίση, το Πνεύμα του Νόμου και της Ηθικής, ακόμα και την θρησκευτικότητα και την Πίστη.

Και αυτός αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί ευκολά να παρεκτραπεί, δεδομένου ότι είναι ο πλανήτης της επέκτασης και να καταλήξει σε κατάστασεις διάχυσης, εμφανίζοντας παντελή έλλειψη ορίων και φραγμών. Επιπολαιότητα, επιφανειακότητα, ισχυρογνωμοσύνη, φανατισμός, δογματισμός, σπατάλη, υλισμός, ανηθικότητα, παρανομία, κακές έξεις είναι μερικές από τις αρνητικές του ιδιότητες.

Εδώ λοιπόν έχουμε τη συνάντηση των δύο «Ευεργετών πλανητών», κατά την Παραδοσιακή αστρολογία, με μία δυσαρμονική όψη τετραγώνου που προκαλεί στρες και ένταση. Δεδομένης της καλής του φύσης και φιλικής τους – προς όλους- διάθεσης, αυτή η ένταση και το στρες θα μετατραπούν σε υπερβολή όπου ο καθένας θα λειτουργεί ανεβάζοντας το στοίχημα κ ο άλλος θα υπερθεματίζει, καλύπτωντας τη διαφορά και ανεβάζοντας το και άλλο!

Η Αφροδίτη βρίσκεται στο ζώδιο του Ηλίου, το Λέοντα, οπότε αυτομάτως θέλει όλους τους προβολείς επάνω της! Αποκτά λάμψη αλλά και εγωκεντρισμό, καθώς θεωρεί ότι δικαιούται να απολαμβάνει του θαυμασμού των άλλων. Γίνεται εξαιρετικά δημιουργική, αλλά «δραματοποιεί» πάρα πολύ τα συναισθήματα της. Ο Δίας βρίσκεται στο ζώδιο της Αφροδίτης, τον Ταύρο, οπότε αυτομάτως ρέπει στην καλοπέραση, στον υλισμό, αποκτά ισχυρές τάσεις παθητικότητας και αδράνειας, ενώ γίνεται και εξαιρετικά δύσκαμπτος και δογματικός.

Αν τώρα λάβουμε υπ’όψιν μας ότι η Αφροδίτη κυβερνάει τον Δία (με τον οποίο έχουν και μία αμοιβαιότητα λόγω τριπλότητας, γήινης και πύρινης), ο Δίας, παρά το ότι βρίσκεται σε δικά του όρια – πράγμα που του παρέχει έναν βαθμό αυτονομίας- εξουσιάζεται απο εκείνη και δεν μπορεί να της πει «όχι». Σε ό,τι ζητάει η Αφροδίτη (ή πιο σωστά, «απαιτεί», καθότι Αφροδίτη του Λέοντα),η απάντηση του Δία είναι «Ναι, κούκλα μου, ό,τι θέλεις»! Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά!

Ο Κρόνος, ως αντίδοτο και φυσικός ανταγωνιστής του Δία, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να περιορίσει την κατάσταση, δεδομένου ότι βρίσκεται στους Ιχθύς, ζώδιο στο οποίο παραδοσιακά κυβερνήτης  είναι ο Δίας και εξάρεται η Αφροδίτη. Άρα, πρακτικά, βρίσκεται εκείνος στο έλεος τους!

Αυτό λοιπόν που περιμένουμε με το τετράγωνο τους αυτό είναι η εντονότατη τάση που θα έχουμε όλοι να περάσουμα καλά, ασχέτως του πόσα χρήματα θα ξοδέψουμε, χρήματα που μόρεί να μην έχουμε, αλλά να χρεωθούμε για να τα βρούμε. Οι ασυλλόγιστες αγορές μη χρήσιμων ή αναγκαίων, αλλά πάρα πολύ όμορφων πραγμάτων, είναι επίσης μέσα στο πρόγραμμα, όπως φυσικά και τα ταξίδια και οι εξορμήσεις σε «γκουρμέ» εστιατόρια. Γενικά, θα επιχειρήσουμε να ζήσουμε πολύ πιο πάνω απο τις δυνατότητές μας, διεκδικώντας να έχουμε το καλύτερο και θεωρώντας οτι το δικαιούμαστε!

Η υπερβολή όμως, για να μην πω «ξεχείλωμα», θα αγγίξει και άλλους τομείς και κυρίως τον χρηματοπιστωτικό. Καθώς ο Δίας σχετίζεται με την παραγωγή πλούτου και την ευμάρεια και η Αφροδίτη λατρεύει να έχει χρήματα για να ξοδεύει, θα υπάρξουν πολλές προτάσεις και «εμπιστευτικες πληροφορίες» για επενδύσεις, οι οποίες όμως, θα αποδειχθούν απο ψευδείς έως καταστροφικές. Το γεγονός ότι ο Ερμής την επόμενη μέρα γίνεται στάσιμος προς ανάδρομος, μας δείχνει και αυτός τις αναληθείς πληροφορίες. Θα ευνοηθούν πολύ τα σχήματα «πυραμίδας», οπότε προσέξτε πολύ το πού θα τοποθετήσετε τα χρήματα σας και μην αφήνετε την υπεραισιοδοξία του «όλα θα πάνε καλά» να σας καθοδηγήσει.

Η υπερβολή και υπεραισιοδοξία, φυσικά, θα αγγίξει και τον τομέα των σχέσεων, των φλερτ, των ραντεβού, ακόμα και των επιστροφών παρελθοντικών συντρόφων. Πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας πως «ό,τι λάμπει δεν ειναι χρυσός», άρα και ό,τι βρίσκουμε και μας αρέσει δεν ειναι απαραίτητο να γίνει σύνροφός μας. Και όχι, το να διεκδικήσουμε ένα πρόσωπο μόνον και μόνον για να μην καταλήξει κάπου αλλού και να πούμε ότι έγινε αυτό που θέλαμε εμείς, δεν είναι καλός λόγος για να ξεκινήσουμε μία σχέση. Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πρώην σχέσεις μας έγιναν πρώην για κάποιους λόγους, που πιθανότατα δεν εχουν εκλείψει!

Σε εγκόσμιο επίπεδο η όψη αυτή (που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επαναλαμβάνεται ελαφρώς διαφορετική τον Σεπτέμβριο) προκαλεί αύξηση τιμών βασικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και κόστους ζωής, πληθωρισμό, αλλά και αύξηση του κόστους του χρήματος (γιατί ο άξονας Ταύρου/Σκορπιού είναι ο κατ’ εξοχήν χρηματοπιστωτικός άξονας), ως επίσης και της τιμής της Γης.

Ανακεφαλαιώνουμε για να εστιάσουμε στα πιο σημαντικά: 
Το δεύτερο τετράγωνο Αφροδίτης (ανάδρομης) και Δία θα κορυφωθεί στις 22 Αυγούστου στην 15ο.18’ των Ταύρου και Λέοντα, επηρεάζοντας το β’ δεκαήμερο και ιδιαίτερα τις μοίρες 12ο  έως 18ο των Σταθερών Ζωδίων (Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος). Η επίδραση του θα ξεκινήσει να έχει ένταση 4-5 μέρες νωρίτερα, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, με μικρότερη, ή μεγαλύτερη ένταση, δεδομένου ότι η ανοχή της όψης δεν θα είναι πάνω απο 3ο μοίρες!

Ο λόγος για τον οποίο δίνω τόσο εύρος στην επίδραση του είναι ότι αμφότεροι οι πλανήτες σε αυτήν τη φάση είναι εξαιρετικά αργοί: η Αφροδίτη δεν είναι απλά ανάδρομη, αλλά «φρενάρει» γιατι σε 12 μέρες θα σταματήσει για να γυρίσει ορθόδρομη (στην 12ο Λέοντα). Ο Δίας, που είναι ούτως ή αλλως αργός πλανήτης, τώρα είναι ακόμα πιο αργός διότι και αυτός «φρενάρει» γιατί σε 10 μέρες θα γυρίσει ανάδρομος στην 15ο Ταύρου. Πρακτικά, όταν θα αναδρομεί ο Δίας, θα ορθοδρομεί η Αφροδίτη και αυτός είναι και ο λόγος που και το τρίτο τετράγωνο τους θα γίνει ακριβώς την ίδια μοίρα στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, βλέπουμε και παραστατικά αυτά που ήδη περιγράψαμε:




 


21.8.23

Δρακωνικός Χάρτης: ο Χάρτης της Ψυχής και του Πεπρωμένου

 

Δρακωνικός Χάρτης: ο Χάρτης της Ψυχής και του Πεπρωμένου

 

Πεπρωμένο, Κάρμα, Προορισμός, Σκοπός, Ψυχή, Ενσάρκωση: Πώς συνδέονται άραγε όλα αυτά? Ας ακούσουμε μια ιστορίααπό το μακρινό παρελθόν που θα μας διηγηθούν οι δεσμοί της Σελήνης για τον Δράκο στον χάρτη μας.

 

Μια φορά και έναν καιρό, την εποχή που ο Κόσμος ήταν ακόμα νέος, η μεγάλη Θεά του πρωταρχικού Χάους και των αρχέγονων Υδάτων Τιαμάτ θύμωσε πολύ με τους απογόνους της όταν εκείνοι σκότωσαν τον σύζυγό της Άμπζου. Για να τους τιμωρήσει, μεταμορφώθηκε σε δράκο και κάλεσε τα θαλάσσια τέρατα να βγουν στην στεριά για να την βοηθήσουν να πάρει την εκδίκηση της.

 Όμως ο Μαρντούκ, Θεός της καταιγίδας και γιός του Ένκι, πρόλαβε κ την νίκησε πριν καταστρέψει τον κόσμο και στην συνέχεια, τοποθέτησε το κεφάλι της στο σημείο που η τροχιά της  Σελήνης, καθώς εκείνη ανέρχεται στον Θόλο, τέμνει την τροχιά του Ηλίου.Στη συνέχεια δε,  τοποθέτησε την ουρά της στο αντιδιαμετρικό σημείο, εκεί δηλαδή που η τροχιά της Σελήνης τέμνει και πάλι την τροχιά του Ηλίου, αλλά, καθώς εκείνη κατέρχεται. Επάνω στην πλάτη του Δράκου -Τιαμάτ στήριξε τους μισούς αστερισμούς και κάτω από την κοιλιά της, τους άλλους μισούς!


Ή τουλάχιστον, έτσι πίστευαν οι Σουμέριοι και οι πολιτισμοί (Ακκάδιοι, Χετταίοι, Βαβυλώνιοικλπ) που ξεπήδησαν από αυτούς.

Ο μύθος αυτός συναντάται σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς με διάφορες παραλλαγές κ διαφορετικά ονόματα πρωταγωνιστών (και εδώ, στην δική μας μυθολογία), Ο μύθος όμως, πάντοτε«κρύπτει νουν Αληθείας», οπότε, ας περάσουμε να δούμε τι εκφράζουν στην Αστρολογία η κεφαλή και η ουρά του Δράκοντος.

Η (φαινόμενη) περιστροφή του Ηλίου γύρω από την Γη γίνεται πάνω στο ίδιο πάντα μονοπάτι που ονομάζεται Εκλειπτική. Η Σελήνη, περιστρεφόμενη γύρω από την Γη, έχει το δικό της μονοπάτι που έχει μία κλίση 5ο.30΄μοιρών σε σχέση με το επίπεδο της εκλειπτικής, που σημαίνει ότι τα επίπεδα περιστροφής του Ηλίου και της Σελήνης δεν ταυτίζονται.

Τα σημεία που το μονοπάτι της Σελήνης τέμνει το μονοπάτι του Ηλίου ονομάζονται Δεσμοί της Σελήνης. Το σημείο στο οποίο η Σελήνη περνάει πάνω από το πλάτος του Ηλίου, σε βόρειο δηλαδή πλάτος, είναι ο Βόρειος (ή ανοδικός) δεσμός, ενώ το σημείο στο οποίο κατέρχεται κάτω από το πλάτος του Ηλίου, είναι ο Νότιος (ή καθοδικός) Δεσμός, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον βόρειο δεσμό.   Γύρω από την περιοχή που βρίσκονται οι δεσμοί, με κάποιες μοίρες ανοχή, γίνονται οι Εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης, ή, όπως έλεγαν οι μύθοι,  «ένα Δράκος τρώει το Φως». Η εικόνα που ακολουθεί είναι από την Wikipedia (Εικόνα 1)






Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι όλοι οι πλανήτες έχουν δεσμούς, εμείς όμως εδώ θα ασχοληθούμε μόνον με τους δεσμούς της Σελήνης.

Στην Παραδοσιακή αστρολογία οι δεσμοί της Σελήνης έχουν φύση Δία ο βόρειος δεσμός (δηλαδή είναι πιο ευμενής και «διογκώνει» ό,τι ακουμπάει) και Κρόνου ο νότιος δεσμός (δηλαδή πιο δυσμενής κ «συρρικνώνει» ό,τι ακουμπάει).Στην Βεδική αστρολογία, αμφότεροι οι δεσμοί (Rahu καιKetu) θεωρούνται δυσμενείς.

Στην σύγχρονη  Ψυχολογική αστρολογία η ερμηνεία τους βασίζεται (κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά) στην θεωρεία του DaneRudhyar, πατέρα της Ανθρωπιστικής Αστρολογίας. Ο νότιος δεσμός θεωρείται ως το σύνολο των συσσωρευμένων βιωμάτων και των καταστάσεων που ένα άτομο γνωρίζει καλά, του είναι οικείες, και έχει αποκομίσει είτε από προηγούμενες ενσαρκώσεις (για όσους το αποδέχονται), είτε μέσω του γενετικού του υλικού από τους προγόνους του και των όσων έχει διδαχθεί και αντιμετωπίσει μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον (σκεφτείτε το σαν  τις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» ενός προϊόντος). Ο βόρειος δεσμός αντιμετωπίζεται ως το σημείο προορισμού, ο ορίζοντας που ανοίγεται μπροστά στο άτομο και η καινούργια περιπέτεια που κάποιος καλείται να ζήσει (αν θέλετε, δείτε το ως προσαρμογή και εξατομίκευση των «εργοστασιακών ρυθμίσεων»!).

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν 2 τύποι σεληνιακών δεσμών, οι Μέσοι (Mean nodes) και οι Πραγματικοί  (True nodes). Ο Μέσος δεσμός κινείται ΠΑΝΤΟΤΕ ανάδρομα και ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την μέση ταχύτητα κίνησης, ενώ ο Πραγματικός κινείται και αυτός κατά κύριο λόγο ανάδρομα, αλλά επειδή λαμβάνει υπόψη και την πραγματική ταχύτητα κίνησης αλλά κ την ταλάντωση της Σελήνης (moon wobble), θα τον δούμε να είναι στάσιμος κατά τη διάρκεια των εκλείψεων, αλλά ακόμα και ορθόδρομος  κάποιες φορές τον μήνα. Οι δύο τύποι δεσμού δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, το μέγιστο είναι γύρω στις 2ο. Στα παραδοσιακά συστήματα Αστρολογίας χρησιμοποιούμε περισσότερο τον Μέσο δεσμό, ενώ στα σύγχρονα τον πραγματικό. Ο Dane Rudhyar δούλευε με τον Μέσο δεσμό.

Ο Βόρειος δεσμός ονομάζεται και «κεφαλή του Δράκοντα», ά στα λατινικά «caput Draconis» (οι φίλοι τουHarryPotter μπορεί να το θυμούνται από το πρώτο βιβλίο/ταινία), ενώ ο Νότιος δεσμός ονομάζεται και «Ουρά του Δράκοντα» και στα λατινικά  «cauda Draconis». Η αστρολογία που ασχολείται με τους Δεσμούς της Σελήνης ονομάζεται Δρακωνική (και όχι «δραγώνια», με τον «Δράκο» που αναφέραμε παραπάνω σχετίζεται, όχι με τους βασιλικούς δραγώνους…)

Ο Τροπικός ζωδιακός, που όλοι γνωρίζουμε, είναι η διαίρεση των αστερισμών που βρίσκονται επάνω στην εκλειπτική σε 12 ίσα μέρη των 30ο το καθένα, δηλαδή, στα 12 ζώδια. Ο Τροπικός ζωδιακός ξεκινάει από την μηδενική μοίρα του Κριού, η οποία αντιστοιχεί πάντοτε στην Εαρινή ισημερία (Vernal point) και είναι εποχικός, καθώς οι μηδενικές μοίρες των παρορμητικών ζωδίων συμπίπτουν πάντοτε με τις Ισημερίες (0ο  Κριού και 0ο Ζυγού) και με τα Ηλιοστάσια (0ο Καρκίνου και 0ο Αιγόκερω). Είναι λοιπόν ο Ζωδιακός κύκλος που συσχετίζει τον Ήλιο με την Γη, δεδομένου ότι ακολουθεί τις εποχές και τον κύκλο της Φύσης (τουλάχιστον για το βόρειο ημισφαίριο) και το πώς ο άνθρωπος ζει καθημερινά την ζωή του μέσα σε αυτήν την αέναη, κυκλική μεταβολή.

Αν όμως δεν πάρουμε σαν αφετηρία του Ζωδιακού τον Ήλιο στην 0ο Κριού, αλλά τον Βόρειο Δεσμό, και τον βάλουμε πάνω στο σημείο της Εαρινής ισημερίας, τότε δημιουργούμε έναν άλλον ζωδιακό κύκλο που επειδή βασίζεται στους δεσμούς της Σελήνη, δηλαδή στην κεφαλή και την ουρά του Δράκοντα, λέγεται Δρακωνικός.

Αν σκεφτούμε ότι ο Δρακωνικός ζωδιακός βασίζεται στους δεσμούς της Σελήνης, καταλαβαίνουμε ότι πλέον έχουμε φύγει από τον Ηλιακό ζωδιακό κύκλο και έχουμε πάει στον Σεληνιακό!
Αν τώρα αναλογιστούμε ότι οι δεσμοί της Σελήνης είναι οι κατ’ εξοχήν εκφραστές του «σεληνιακού πεδίου», αλλά επίσης και ανατρέξουμε στο τι αντιπροσωπεύει αρχετυπικά η Σελήνη (Μητέρα, αγκαλιά, συμπερίληψη, οικογένεια ρίζες, ιστορία, παράδοση, κληρονομικότητα, συνήθειες, αυτοματισμούς, υποσυνείδητο, ασυνείδητες συμπεριφορές και αντιδράσεις), καταλαβαίνουμε ότι ο Δρακωνικός ζωδιακός μας δίνει πληροφορίες για αυτά ακριβώς τα θέματα.

Η αστρολογία που βασίζεται στον δρακωνικό ζωδιακό και ερευνά την λειτουργία του ονομάζεται Δρακωνική και είναι σχετικά καινούργια.

Πρώτος αναφέρθηκε σε αυτό το είδος ζωδιακού κύκλου ο Dennis Elwell, το 1977. Βασίστηκε σε μία αποστροφή του βιβλίου «Zodiacs old and new» (του Cyril Fagan), η οποία έγραφε πως οι Βαβυλώνιοι μετρούσαν την απόσταση των πλανητών από τον βόρειο δεσμό.

Σήμερα, μετά το Project Hindsight και τις μεταφράσεις που έγιναν (και εξακολουθούν να γίνονται), αλλά και την έρευνα επάνω στον πολιτισμό και τα κείμενα των Ασσυρίων, γνωρίζουμε ότι οι Βαβυλώνιοι δεν είχαν δρακωνικό ζωδιακό, άρα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι είναι δημιούργημα των τελών του 20ου αιώνα.

Εκείνη που ουσιαστικά συστηματοποίησε, κατά την δεκαετία του 1980, την Δρακωνική αστρολογία, διατυπώνοντας τους κανόνες και εργαζόμενη επάνω σε αυτή ήταν η Pamela Crane, με τα βιβλία της «draconic astrology»  και αργότερα «Interdimensional astrology», θεωρώντας ότι ο δρακωνικός χάρτης δίνει πληροφορίες για την ψυχή και τις προηγούμενες ενσαρκώσεις αυτής.  Ακολούθησαν και άλλοι ερευνητές, μέχρι και σήμερα το θέμα εξακολουθεί να ερευνάται. Τόσο η Pam Crane, όσο και οι (περισσότεροι) διάδοχοί της προτίμησαν να δουλέψουν με τον Πραγματικό δεσμό.

Κάποιοι ακολούθησαν την άποψη της ότι αναφέρεται στο κάρμα κ τις προηγούμενες ενσαρκώσεις, ενώ άλλοι το χειρίστηκαν πιο πρακτικά, θεωρώντας ότι ο δρακωνικός χάρτης δίνει πληροφορίες για τον σκοπό της ύπαρξης μας σε αυτήν τη ζωή, για το πού κατευθυνόμαστε, τι πρέπει να κάνουμε, ποια ταλέντα κουβαλάμε μαζί μας, αλλά και με τι μας έχει προσδώσει το οικογενειακό  μας περιβάλλον. Θεώρησαν ότι εκεί μπορούν να δουν το πώς δουλεύουν οι ενέργειες του Σύμπαντος για τον καθένα από εμάς, για ποιο λόγο κατά τη διάρκεια της ζωή μας υποσυνείδητα επαναλαμβάνουμε συμπεριφορές, ή συναντάμε τα ίδια σενάρια, και ποιος είναι ο «υψηλότερος προορισμός» μας τον οποίο καλούμαστε να πραγματώσουμε.

Ο Δρακωνικός χάρτης προκύπτει αν βάλουμε τον βόρειο δεσμό στην 0ο Κριού. Η μαθηματική φόρμουλα που ακολουθούμε για να τροποποιήσουμε όλον τον χάρτη, είναι να μετρήσουμε την απόσταση μεταξύ του κάθε (τροπικού πλανήτη) κ του (τροπικού) βόρειο δεσμού, και αυτήν την απόσταση να αναπαράγουμε στον δρακωνικό χάρτη. Αν π.χ. κάποιος έχει βόρειο δεσμό στην 23ο Διδύμων κ Ήλιο στην 4ο Λέοντα (στον τροπικό χάρτη), τότε ο δρακωνικός του Ήλιος πηγαίνει στην 11ο Ταύρου. 
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι σήμερα υπάρχει λογισμικό που μετατρέπει αυτόματα τον χάρτη σε δρακωνικό, οπότε δεν τίθεται θέμα ούτε ταλαιπωρίας, ούτε πιθανότητας λάθους.

Εδώ, μπορείτε να βγάλετε με ακρίβεια τον δρακωνικό σας χάρτη:

https://horoscopes.astro-seek.com/draconic-chart-astrology-calculator

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις δωρεάν υπηρεσίες του https://www.astro.com/horoscope , αρκεί να κάνετε εγγραφή.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημάνουμε ότι σε δρακωνικό χάρτη μπορεί να μετατραπεί και ο αστρικός χάρτης, όχι μόνον ο τροπικός. Όπως επίσης και το ότι επειδή είναι ένας διαφορετικός ζωδιακός, μπορεί να δουλευτεί με το οποιοδήποτε σύστημα οικοθεσίας δουλεύει ο καθένας: είτε με σύστημα ίσων οίκων (μια που η δημιουργία του έγινε κυρίως στην Αγγλία), είτε σε Placidus (που οι περισσότεροι είναι πιο εξοικειωμένοι), είτε σε Alcabitius, είτε σε σύστημα Ζωδιότοπων, σε ό,τι εργάζεται ο καθένας!

Ας δούμε τώρα κάποιους κανόνες για το πώς δουλεύουμε, πριν περάσουμε σε παραδείγματα:

·      Η οικοθεσία του δρακωνικού χάρτη δεν αλλάζει, αλλάζουν μόνον οι μοίρες στις οποίες βρίσκονται οι πλανήτες και οι άξονες.

·      Δεδομένου ότι ο βόρειος δεσμός πηγαίνει πάντα στις 0ο Κριού, κοιτάζουμε σε ποιο ζώδιο έχουν πάει ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ωροσκόπος, το Μεσουράνημα κ στη συνέχεια οι άλλοι πλανήτες.

·      Παρατηρούμε αν κάποιο πλανήτες αναβαθμίζονται (πηγαίνοντας στα ζώδια κατοικίας ή έξαρσης τους), ή υποβαθμίζονται (πηγαίνοντας στα ζώδια αδυναμίας ή πτώσης τους).

·      Παρατηρούμε την γενική εικόνα του χάρτη και αν έχει αλλάξει η τριπλότητα (στοιχείο), ή η τετραπλότητα (παρορμητικά, σταθερά, μεταβλητά) που επικρατούσε στον γενέθλιο τροπικό χάρτη.

·      Ερμηνεύουμε τον νέο χάρτη που έχει προκύψει (δρακωνικό) από μόνο του

·      Τοποθετούμε τον δρακωνικό επάνω στον τροπικό χάρτη δημιουργώντας «ιδιοσυναστρία», δλδ συγκρίνοντας τους 2 γενέθλιους χάρτες (τροπικό και δρακωνικό) του ιδίου ατόμου.

·      Παρατηρούμε αν κάποιος δρακωνικός πλανήτης ή γωνία (ωροσκόπος ή μεσουράνημα) πέφτει επάνω σε γενέθλιο πλανήτη με σύνοδο, ή δημιουργεί αντίθεση ή τετράγωνο, ή άλλη όψη. (θεωρητικά, εδώ χρησιμοποιούνται ανοχές γενέθλιου. Προσωπικά δίνω ιδιαίτερη σημασία στις όψεις μέχρι 3ο και στην συνέχεια στις όψεις μέχρι 5ο ανοχή και ασχολούμαι κατά κύριο λόγο με τις «σκληρές» όψεις.).

·      Αν ένας δρακωνικός πλανήτης πέφτει επάνω σε πλανήτη ή σε ακμή του τροπικού γενέθλιου, τότε θα δουλέψει μέσω αυτού του πλανήτη, ή της ακμής και ποτέ ανεξάρτητα. Είναι σαν ο δρακωνικός πλανήτης (ή ωροσκόπος) να «χρωματίζει» τον τροπικό πλανήτη με τον οποίο κάνει όψη.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χάρτες που ο τροπικός Βόρειος δεσμός είναι γύρω από την 0ο Κριού ή την 0ο Ζυγού.
Στην πρώτη περίπτωση ο χάρτης δεν αλλάζει ιδιαίτερα, καθώς οι πλανήτες μετακινούνται ελάχιστα. Τότε μιλάμε για άτομα τα οποία έχουν απόλυτη γνώση και συναίσθηση του προορισμού τους, με καθαρές κατευθυντήριες γραμμές και ελάχιστη ασάφεια ως προς την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν. Όσα εμπόδια και να συναντήσουν στο δρόμο τους, δεν χάνουν ποτέ την αίσθηση της «αποστολής» τους. Αυτό που πρέπει να θυμούνται είναι ότι πρέπει να προσπαθούν συνειδητά να λειτουργούν τις ενέργειες των πλανητών τους στην ανώτερη δυνατή δόνηση, η οποία περιλαμβάνει αν όχι όλη την Ανθρωπότητα, τουλάχιστον μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο Δρακωνικός ζωδιακός είναι ο ζωδιακός της Σελήνης και να ενσωματώνουμε τις σεληνιακές έννοιες στην ερμηνεία.

Στη δεύτερη περίπτωση, όπου πρακτικά ο χάρτης γυρίζει «ανάποδα», τα άτομα αισθάνονται διχασμένα ανάμεσα σε δύο δρόμους και παραπαίουν, μη ξέροντας ποιον να επιλέξουν να ακολουθήσουν. Ακόμα κ αν καταφέρουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα δύο αντίθετα, εκτρέπονται πολύ εύκολα από τη θέση ισορροπίας τους. Το μυστικό, στη δική τους περίπτωση, είναι στη σύνθεση, στο να καταφέρουν δηλαδή να συνθέσουν τα δύο διαφορετικά καλέσματα που δέχονται, ώστε να δουλέψουν για το ένα μέσω του άλλου, το οποίο βεβαίως είναι εύκολο να το λέμε, πολύ δύσκολο όμως να γίνει, εκτός αν συντρέχουν βοηθητικές συνθήκες στον γενέθλιο χάρτη.

Αυτό στο οποίο πρέπει να επιστήσω ακόμα μια φορά την προσοχή, πριν περάσουμε σε παράδειγμα, είναι ότι ο δρακωνικός χάρτης είναι ένα κομμάτι της ύπαρξης μας, ένα σχεδιάγραμμα της ψυχής μας, ένα οδικός χάρτης για την δράση μας. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε αποκομμένο και «κατ’ επιλογήν»! Αν π.χ. έχουμε τροπικό ήλιο στην Παρθένο (που σχετίζεται με την τάξη, την οργάνωση και την υπηρεσία προς τους άλλους), αλλά ο δρακωνικός μας ήλιος είναι στον Κριό, δεν θα απορρίψουμε την «ταπεινή» Παρθένο για να παραστήσουμε τα κριάρια του κοπαδιού! Σε καμία περίπτωση! Μας δείχνει ιδιότητες που ήδη έχουμε και «κουβαλάμε», που θα μας επιτρέψουν να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα εκφράσουμε μέσα από την Παρθένο.

Όπως σοφά σημειώνει ο Victor Olliver στο βιβλίο του “Chasing the Dragons, an introduction to Draconic Astrology”, ο δρακωνικός χάρτης δενείναι ένα παράλληλο Σύμπαν στο οποίο μπορούμε να μεταβούμε αν δεν μας αρέσει αυτό στο οποίο ζούμε,  αλλά μία φωνή που ακούγεται από το βάθος της ψυχής μας (όπως και αν την ορίζει ο καθένας) και που προσθέτει νέα επίπεδα, τον υπαινιγμό ενός προορισμού,  και κάποιες ακόμα πινελιές στον καμβά της ζωής μας.

 

Ας δούμε ένα παράδειγμα, για να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτά που είπαμε.

 

Εδώ βλέπουμε έναν γενέθλιο τροπικό χάρτη που ανήκει σε έναν άνδρα. Ο χάρτης έχει βγει σε σύστημα οικοθεσίας placidus (αν και προσωπικά προτιμώ άλλο σύστημα οικοθεσίας) για να σας είναι πιο οικείος κ έχει χρησιμοποιηθεί ο πραγματικός δεσμός:  (εικόνα 2)





Πολύ σύντομα: Πρόκειται για έναν ηλιακό Ταύρο, πράγμα που μας παραπέμπει σε ένα άτομο κατά βάση ήρεμο, υπομονετικό, επίμονο,πρακτικό, που αγαπάει τη ζωή και την καλοπέραση, επιδιώκει την ασφάλεια κ έχει ίσως και κάποιες καλλιτεχνικές τάσεις. Ο ωροσκόπος στον Ζυγό μας λέει ότι εμφανίζεται να επιζητά ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις, να αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις, (αν και με έναν Ουρανό εκεί είναι δύσκολο να μην βγάλει απότομες εκρήξεις), να δίνει σημασία στην καλή εμφάνιση κα την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Η Αφροδίτη που κυβερνάει και τον Ήλιο και τον ωροσκόπο (και έχει πολλές διακυβερνήσεις σε αυτόν τον χάρτη) είναι ανάδρομη στον Ταύρο (έχει κυβέρνηση εκεί), δέχεται ακτίνα τετραγώνου από τον Κρόνο, βρίσκεται σε σύνοδο με τον Άρη (το αρχετυπικό ζεύγος των εραστών, που όμως δεν είχε καλή κατάληξη), ο οποίος είναι σε αδυναμία, αλλά πρακτικά περνάει στον 8ο οίκο που σχετίζεται με όλα τα απωθημένα μας, τα ψυχολογικά μας θέματα, τις φόβους, τις άσχημες και ακραίες εμπειρίες μας και τον θάνατο.

Η Σελήνη στον Αιγόκερω (σε αδυναμία) σε κλειστή σύνοδο με τον Δία (σε πτώση) μας μιλάει για δύσκολα παιδικά  χρόνια, ανυπαρξία ελπίδας,  κληρονομικά ψυχολογικά τραύματα, ακόμα και φυσική απώλεια προσώπου (αντίθεση ιδιομοιρίας με Χείρωνα), ταυτόχρονα όμως, λόγω του Δία, υπάρχει έπαρση και ματαιοδοξία. Ο Κρόνος στο μεσουράνημα, αλλά στο Λιοντάρι (σε αδυναμία), που κυβερνάει τον 4ο οίκο (και τον εμπεριεχόμενο 3ο) μας μιλάει για οικογενειακή ζωή σκληρή και πειθαρχημένη, που άφησε τα χαρακτηριστικά της, ενώ δηλώνει ισχυρή θέληση, μεγάλη φιλοδοξία για προσωπική ανάδειξη αλλά και σκληρότητα.

Αφού υπογραμμίσαμε κάποια βασικά στοιχεία αυτού του χάρτη, ας σταματήσουμε εδώ και ας περάσουμε να δούμε και τον δρακωνικό χάρτη αυτού του ατόμου: (Εικόνα 3)



Κατ’ αρχήν, παρατηρούμε ότι η εμφάνιση του χάρτη είναι η ίδια, και γι’ αυτό είπαμε ότι η οικοθεσία, στον δρακωνικό χάρτη, δεν αλλάζει.

Εδώ βλέπουμε ότι ο Ταύρος έγινε Αιγόκερως (φιλοδοξία, κοινωνική άνοδος, συνέπεια, αποτελεσματικότητα, ακούραστη δουλειά, απαιτητικότητα, ακαμψία, μικροψυχία), ενώ ο ωροσκόπος πήγε στον Καρκίνο (προστατευτικότητα, αγάπη στην οικογένεια και την πατρίδα, ευαισθησία, ιδιοτροπία, ευθιξία,  μιζέρια, μνησικακία).  Η Σελήνη πέρασε στην Παρθένο (σχολαστικότητα, αναλυτικότητα, έμφαση στη λεπτομέρεια,  άγχος, νευρικότητα, υποχονδρία) και «αναβαθμίστηκε», δεδομένου ότι δεν είναι πλέον σε αδυναμία, ο Δίας όμως παραμένει σε δύσκολη κατάσταση. 

Η σύνοδος Αφροδίτης και Άρη μεταφέρθηκε στον Υδροχόο, όπου η Αφροδίτη έχασε την προστασία που της παρείχε η θέση κυβέρνησης στην οποία βρισκόταν, ενώ ο Άρης αναβαθμίστηκε, αφού δεν είναι πλέον σε αδυναμία. Και οι δύο αυτοί πλανήτες στο ζώδιο του Υδροχόου δείχνουν ροπή σε αντισυμβατικότητα και ως προς τις σχέσεις κ ως προς τον τρόπο δράσης,  και συμπεριφορές που μπορεί να μην συνάδουν με τα κοινώς αποδεκτά, ενώ δίνουν έμφαση σε ενασχόληση με το πεδίο των ιδεών και της βελτίωσης της Κοινωνίας. Ο Κρόνος, τέλος, περνάει από το ζώδιο αδυναμίας του στον Κριό, που είναι ζώδιο πτώσης του, και από εκεί θα εμφανίσει και πάλι έκδηλα αρχηγικά χαρακτηριστικά, ανάληψη πρωτοβουλιών, τα οποία όμως θα εκφραστούν μέσα από συγκρούσεις και επεισόδια σκληρότητας.

Αν συγκρίνουμε τις δύο σύντομες αναλύσεις, θα δούμε ότι η δεύτερη, του δρακωνικού χάρτη, δεν μας προσέθεσε κάτι το οποίο δεν υπήρχε έστω και εν σπέρματι μέσα στον γενέθλιο τροπικό χάρτη, απλά λειτούργησε σαν μεγεθυντικός φακός και ανέδειξε κάποια θέματα, φέρνοντας τα πιο μπροστά.

Ας δούμε τώρα και την σύγκριση των δύο χαρτών, δηλαδή, την ιδιοσυναστρία του ατόμου αυτού (εικόνα 4):




Από την πρώτη κιόλας ματιά βλέπουμε ότι η «κληρονομιά» του δρακωνικού χάρτη πέφτει πάρα πολύ βαριά πάνω σε αυτό το άτομο. Βλέπουμε τον δρακωνικό Κρόνο να έρχεται επάνω στον κατερχόμενο και στον Ήλιο του ατόμου (εντός τριών μοιρών και με τα δύο, εξαιρετικά ισχυρή επίδραση). Ο Κρόνος, (δομή, επιφύλαξη, περιορισμός, συρρίκνωση, παρελθόν, άγνοια, φόβος, ακύρωση) χτυπάει τον άξονα του εαυτού με τους άλλους, το πώς το άτομο βλέπει τους άλλους και τι θεωρεί ότι δέχεται από εκείνους (στοιχεία του εαυτού του που στην πραγματικότητα προβάλλει στους άλλους),  και τον Ήλιο και τον οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο δογματισμό, φιλοδοξία, σκληρότητα και δεσποτισμό. Μπορεί να δώσει άτομο «κοινωνικά καταξιωμένο».


Ταυτόχρονα, ο Ήλιος βάλλεται από την δρακωνική σύνοδο Αφροδίτης/Άρη (καλλιτεχνική τάση – λόγω της Αφροδίτης- που δεν ευοδώνεται, εριστικότητα, φιλοδοξία, ενεργητικότητα, ανάληψη κινδύνου, βία, αλαζονεία,  πιθανότητα στρατιωτικής καριέρας αλλά και βίαιου τέλους), η οποία έχει έρθει επάνω στο
IC και στον 4ο οίκο που αντιπροσωπεύει την οικογένεια και την πατρίδα, δηλώνοντας αγάπη απρόσωπη και συλλογική προς ό,τι το άτομο θεωρεί οικογένεια (γιατί  αυτοί οι 2 πλανήτες, δρακωνικά έχουν μεταφερθεί στον Υδροχόο) και πατρίδα, αλλά και φανατισμό, σκληρότητα και αναλγησία κατά την επίδειξη της αγάπης αυτής.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε τον δρακωνικό ωροσκόπο (και Ουρανό) να έρχονται επάνω στον τροπικό βόρειο δεσμό (γενικά οι δεσμοί, πέραν των υπολοίπων περιγράφουν και μεγάλες ομάδες ανθρώπων οι οποίοι εδώ βλέπουμε ότι κινητοποιούνται), στον Καρκίνο (να και πάλι το μοτίβο του παρελθόντος, της οικογένειας και της πατρίδας), ενώ χτυπούν με αντίθεση στην γενέθλια Σελήνη και Δία. Η σχέση Σελήνης/Ουρανού μας περιγράφει άτομο με εριστικότητα, φανατισμό, απολυταρχική τάση, εσωτερικές συγκρούσεις, ψυχρότητα και απουσία συναισθήματος. Η συμμετοχή του Δία και του δρακωνικού ωροσκόπου , ως επίσης και του δρακωνικού Ερμή και Ηλίου, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ επικοινωνιακής πολιτικής, ενός ατόμου που «σοκάρει» το ακροατήριο του με τις ακραίες αλλά πρωτοποριακές ιδέες του και την υψηλή του ευφυία, αλλά και την ικανότητα αυτού του ατόμου να σφυγμομετρά τους άλλους για να ξέρει πώς θα τους προσεταιριστεί, ώστε να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του.

Το δρακωνικό μεσουράνημα που έρχεται σε τετράγωνο με τον γενέθλιο βόρειο δεσμό κ σε αντίθεση με τον γενέθλιο Ουρανό μας μιλάει για διεκδικήσεις με πολύ δυναμικό και απόλυτο τρόπο, με το οποιοδήποτε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, που δημιουργούν ένταση σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων

 

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στην ανάλυση του συγκεκριμένου χάρτη, ο οποίος είναι ο χάρτης του Αδόλφου Χίτλερ ( Adolf Hitler, 20/4/1889, 18.30, Braunaouam Inn, Αυστρία), του ατόμου που από την πολλή «αγάπη» προς την πατρίδα του την κατέστρεψε, ξεκινώντας τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο,  αιματοκύλησε τον κόσμο και οδήγησε στο θάνατο περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Νομίζω πως με το παράδειγμα έγινε κατανοητό - πέραν του πώς ακριβώς δουλεύουμε με αυτήν τη μέθοδο- το ότι ο δρακωνικός χάρτης αποτελεί έναν συμπληρωματικό χάρτη, ο οποίος δεν μας λέει κάτι τελείως καινούργιο, αλλά αποτελεί αντήχηση κάποιων στοιχείων που έχουμε μέσα μας και ταυτόχρονα, φωτίζει αυτά που υπάρχουν στον γενέθλιο χάρτη μας, δείχνοντας μας συνδέσεις που δεν ήταν εύκολο να ανιχνεύσουμε.

 

Ο Δρακωνικός όμως χάρτης χρησιμοποιείται εκτός από ιδιοσυναστρία και έρευνα επί  του εαυτού μας, τόσο για πρόβλεψη (η δρακωνική αστρολογία έχει δικές της διελεύσεις και Ηλιακές Επιστροφές), αλλά ακόμα και για συναστρίες με άλλα άτομα, στις οποίες μάλιστα είναι και πάρα πολύ αποκαλυπτικός. Αυτό όμως θα αποτελέσει το αντικείμενο ενός άλλου άρθρου.

Ως κατακλείδα, θα σας πρότεινα να πειραματιστείτε με τον δρακωνικό σας χάρτη, να τον δείτε και να αφουγκραστείτε  αυτά που έχει να σας πει. Υποσυνείδητα, μπορεί και να τα ξέρετε ήδη, αλλά το να τα ανακεφαλαιώσετε, είναι πάντα χρήσιμο. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πάντα πιο εύκολο και παραγωγικό το να κολυμπάμε προς την κατεύθυνση της (κοσμικής) παλίρροιας, παρά αντίθετα σε αυτήν!

 

Βίρνα Κουτράκου.

 

Το σχεδιάγραμμα των δεσμών της Σελήνη προέρχεται από την Wikipedia  (https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_node#/media/File:Lunar_eclipse_diagram-en.svg).


Οι χάρτες παρήχθησαν με λογισμικό της Alabe  (Solar Fire Gold v9.29)





Κύπρος 20 Ιουλίου 1974 – 20 Ιουλίου 2024. Δεν Ξεχνώ!

  Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τραγωδία της Κύπρου: το πραξικόπημα (14/7/74) εναντίον του νομίμως εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακή...